Vanlig planet oppdaget?

Tre nye planeter er blitt oppdaget av astronomer utenfor solsystemet vårt. En av dem, GJ 357 d, kan til og med være beboelig. Imidlertid er det fortsatt ganske isete der.

Faktisk ønsket forskerne bare å bevise eksistensen av en planet hvis eksistens de tidligere hadde mistenkt. De oppdaget da to andre planeter, inkludert den muligens beboelige GJ 357 d.

Alle de tre nyoppdagede planetene går i bane rundt Solen GJ 357 i stjernebildet Water Serpent (Hydra). Denne solen er en tredjedel av massen og størrelsen på vår sol, sa universitetet i Göttingen, som er involvert i internasjonal forskning. Resultatene fra astronomene dukket først opp i tidsskriftet “Astronomy & Astrophysics”. Når vi har 31 lysår unna, er GJ 357 relativt nær oss. Et lysår er avstanden lyset reiser i løpet av et år. Hjemmegalaksen vår, Melkeveien, har en diameter på rundt 100 000 lysår.

En mistenkelig skygge på solen

I februar 2019 var kameraer fra NASAs Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), GJ 357, vitne til eksistensen av en eksoplanett som delvis dekker stjernen i sin bane, og dermed demper lyset. Voilà – GJ 357 f. Ca.

Ved hjelp av bakkebaserte måleinstrumenter bekreftet det internasjonale teamet under ledelse av Canary Islands Institute of Astrophysics på Tenerife først eksistensen av GJ 357 b. Forskerne undersøkte data samlet siden 1998 fra European Southern Observatory, Campanas Observatory i Chile, Keck Observatory på Hawaii og Calar Alto Observatory i Spania.

To varme planeter

“Vi omtaler GJ 357 b som en såkalt varm jord,” forklarer Stefan Dreizler fra Institute for Astrophysics ved University of Göttingen. Planeten har en beregnet likevektstemperatur på rundt 250 grader celsius.

I sine observasjoner møtte astronomene signaler fra to andre eksoplaneter: GJ 357 c og GJ 357 d. Også på Planet GJ 357 c er det anslått å være veldig varmt: han har en beregnet likevektstemperatur rundt 130 grader Celsius, skriver forskerne. Massen er minst 3,4 ganger jorden.

Minus 53 grader celsius

Imidlertid er planeten GJ 357d ifølge forskerne langt nok unna solen til å være beboelig – den ligger i ytterkanten av den beboelige sonen til stjernen. Med en estimert temperatur på minus 53 grader Celsius ser planeten ganske ubeboelig ut ved første øyekast. Men, “Hvis planeten har en tett atmosfære som må bestemmes i fremtidige studier, kan den felle nok varme til å varme planeten og tillate flytende vann på overflaten,” skriver forskerne.

Størrelse bare estimert

I følge forskerne mottar GJ 357 d omtrent samme mengde energi fra sin sentrale stjerne som Mars fra solen. Den har en masse på minst 6,1 ganger jorden og kretser rundt stjernen hver 55,7 dager i en avstand på omtrent 20 prosent av avstanden mellom Jorden og solen.

Selv om størrelsen og sammensetningen av eksoplaneten er ukjent, ville en steinete verden med en tilsvarende masse bevege seg mellom en og to ganger jordens størrelse, sa universitetet i Göttingen.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70