Med ost og druer mot tannråte

Det er velkjent at søtsaker skader tennene sine. Hvor viktig, i tillegg, spyttet, vet minst. Jo mer av det flyter, jo bedre for emaljen. For at dette skal virke, sunn mat som stimulerer strømmen av spytt hjelp. Noen matvarer er like gode for tennene at de kan beskytte og regenerere dem.

Etter hvert måltid begynner arbeidet med ødeleggelse: karies bakterier, som har slått seg på plakett, absorberer sukker fra maten og konverterer det til syrer. PH i munnen faller. Manglende intervensjon kan forårsake skade. Emaljen fjerner viktige mineraler som kalsium og fosfor. Som kariesforløper blir dekalifikasjoner først dannet i emaljen. Hvis en karies ikke stoppes i dette innledende stadium, trenger den videre inn i dentin (dentin).

Dette motvirkes av vår spytt med sin naturlige beskyttelsesfunksjon. Hvis det flyter tilstrekkelig, kan det nøytralisere syrene og forsterke emaljen ved å forsyne mineralene kalsium og fosfor. Dette kalles remineralization. Det fungerer best når det er så lite som mulig plakett på tennene. Dette er den eneste måten spytten kan vaske tennene dine uforstyrret på.

Viktig å vite: Selv sure matvarer (juice og sitrusfrukter) skader tannemaljen. Selv om det ikke er karies, men syrene angriper emaljen direkte. Faren er større, jo lenger syrer virker på tennene (for eksempel når de små små barn suger på flasker med ufortynnet juice). Derfor må munnen skylles grundig med vann etter å ha brukt de nevnte matvarer. Direkte børsting er rett og slett gift, fordi tennene allerede er angrepet av syrene og grovt og rengjøringen kan forårsake enda mer skade. Det er derfor du bør vente minst en halv time.

Forhindre plakk tidlig

For å hindre at plakk blir dannet, hjelper det med regelmessig børsting. Fluoridene i tannkremene hemmer bakterievæksten, tetter tennene med kalsiumfluorid og kan erstatte mineraler som slippes ut av tannen og lukker den skadede emaljen igjen. Fluorider kan påføres direkte på tannen, f.eks. i form av tannkrem, tanngeler, munnvann eller lakk. Slik at de kan fungere godt lokalt, er det bedre å bare spytte ut, ikke å skylle etter at du har børstet tennene.Spedbarn og småbarn som har økt risiko for karies kan dra nytte av fluoride tabletter.Interessant å vite: I Tyskland, som i de fleste europeiske land, er drikkevann i utgangspunktet ikke fluoridert. For en ting, fordi du ikke vil pålegge “obligatorisk medisinering” på befolkningen. I tillegg bryter drikkevannsfluoridasjon en sentral regel i drikkevannsordenen. Drikkevannet må derfor holdes fri for tilsetningsstoffer og være så naturlig som mulig. I tillegg er det frykt for overdosering når fluorisert bordsalt, tannkrem og hos spedbarn, fortsatt kan legges til fluoride tabletter.

Hvilke matvarer og drikker gjør tennene sterke?

Drikker:

Å tørre og beskytte tennene er drikkevann, mineralvann eller usøtet te, som naturlig inneholder små mengder fluor (mineralvann, drikkevann, te) eller som det ble tilsatt i varierende mengder (mineralvann). Fruktjuice er mindre bra, fordi de inneholder i tillegg til syrene nevnt mye sukker (en liter eplejuice 36 stykker sukkerterber!). Spesielt effektiv for tennene er grønn og svart te. Catechins inneholdt i grønn te bekjempe tannråte bakterier (Streptococcus mutans) som danner tannplakk. Begge typer inneholder fluor. Viktig å vite: Hvis maten er “sukkerfri”, betyr det bare granulatsukker, men frukt, drue eller malt sukker kan fortsatt være inkludert.

Oster og meieriprodukter:

De inneholder mye kalsium, noe som styrker tennene og motvirker demineralisering. Spesielt godt for tennene er ost. Og det er ikke bare på grunn av kalsiuminnholdet. Fettet i osten ligger over tennene som en tynn film, og beskytter den mot syreangrep.

Grønnsaker og frukt:

Rå mat er i utgangspunktet bra for tennene. Disse må gjøre mer arbeid når de tygger rå frukt eller grønnsaker, tannkjøttet masseres og rengjøres og dermed interdentalrommene. I tillegg stimuleres salivasjonen. Gode kalsiumleverandører er grønne grønnsaker, spesielt brokkoli, fennikel eller kale. Løk og selleri har til og med evnen til å nøytralisere karies bakterien Streptococcus mutans. Også druer (spesielt rødt) er et lite mirakel kur. De inneholder polyfenoler som senker metabolismen av kariesbakterier. Interessant å vite: Også sesamfrø og mandler er et middel for tennene (og også for beinene), fordi de inneholder mye kalsium og dermed styrker tannemaljen.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70