Hvem som drikker brus, bør dø tidligere – spesielt i lette produkter

At brus ikke akkurat er sunt, burde neppe være en ny innsikt for noen. Studien, publisert av et europeisk forskerteam i “JAMA Internal Medicine”, fortjener likevel vår oppmerksomhet – for første gang er effekten av søt drikke blitt studert i gjennomsnitt 16 år med et veldig stort antall deltakere fra hele Europa. Det som er spesielt overraskende er at lette produkter ser ut til å være enda farligere når det gjelder total dødelighet enn brus med sukker.

Bare to glass per dag øker dødsrisikoen

Studien ble deltatt av 451 743 deltakere fra ti europeiske land, inkludert Tyskland. 70 prosent var kvinner og gjennomsnittsalderen for alle respondentene var litt over 50 år. Studiedeltakerne ble rekruttert mellom 1992 og 2000 og spurt om deres brusforbruk. I gjennomsnitt 16 år senere ble det tatt lager for å se om å drikke brus har innvirkning på dødeligheten. 41 693 deltakere døde i denne perioden.

Den totale dødelighetsrisikoen hos mennesker som drakk to eller flere glass brus om dagen var 1,17 ganger større enn for de som spiste mindre enn den mengden brus (eller ingen i det hele tatt).

Lette produkter ser ut til å føre til mer dødelighet

Imidlertid er det forskjeller i om det er sukker eller ikke-sukker brus. Den totale dødelighetsrisikoen for sukkerdrikkere var 1,08 ganger større enn for folk som drikker mindre brus. Drikkerne av brus med kunstig sukkererstatning var til og med 1,26 ganger høyere.

Årsakene til dødeligheten varierer også for sukker og lette limousiner. Sukkerholdig brus har en tendens til å øke risikoen for å dø av sykdommer i fordøyelseskanalen (med 1,59 ganger), mens lette produkter øker døende av hjerte- og karsykdommer (med 1,52 ganger).

Brusforbruk bør begrenses

“Studien viser at inntak av både sukker og søtstoff søtet brus i denne store europeiske kohorten er assosiert med en høyere total dødelighet,” sa studien. “Funnene støtter anbefalingen fra folkehelsekampanjer om at forbruket av brus skal begrenses.”

Selv om resultatene er imponerende gitt størrelsen og lengden på studien, er det fremdeles en del kritikk av betydningen av forholdet mellom brus og dødelighet. En av dem er at bortsett fra konsumet av brus, ble det ikke hevet ytterligere potensielt relevante faktorer. I tillegg ble uttalelsene om forbruk av drikke samlet bare om gangen og var basert på selvuttalelser fra deltakerne. Dette lider påliteligheten til dataene.

Bedre: drikk vann!

Hvorvidt funnene kan gi en velbegrunnet uttalelse om dødelighetsrisikoen eller ikke, gir de absolutt nok grunn til å anse brus som et unntak og stole på vann i det meste av den daglige hydratiseringen.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70